Nätverket Prosit – våra grundprinciper

Nätverket Prosit har som målsättning att göra skillnad för utsatta barn och ungdomar i nordvästra Skåne genom att förmedla deras behov till människor med önskan att hjälpa.

Prosit samarbetar med socialsekreterare, diakoner, kuratorer och andra som i sin profession kommer i kontakt med barn och ungdomar som behöver hjälp. Dessa förmedlare är en garant för att Prosits nätverkare hjälper människor som verkligen är i behov av stöd.

Nätverket Prosit
Så funkar Prosit

Förmedlaren får kontakt med en av de cirka tio samordnare som hjälps åt att sköta alla förfrågningar. Ärendet sammanfattas, anonymiseras och behoven listas för att sedan publiceras i inlägg på Facebookssidan samt skickas ut på mejl till medlemmarna i nätverket.

Det finns inga begränsningar kring vad en förfrågan kan innehålla men det finns heller inga garantier för att alla önskemål blir uppfyllda. De vanligaste behoven är kläder till barnen, utrustning till nyfödda, saker till kök och hem, möbler, cyklar och ekonomiskt stöd till barnens fritidsaktiviteter. Om det rör sig om ekonomiskt stöd swishar nätverkarna in bidragen till Prosits bankkonto.

De som vill hjälpa ger pengar eller de saker som efterfrågas i det aktuella ärendet. Samordnaren organiserar insamlandet och vidarebefordrar pengar och saker till förmedlaren eller direkt till familjen beroende på vad som är överenskommet. Slutligen gör samordnaren personliga återkopplingar till nätverkarna och på Facebooksidan. Se nedan.

Arbetssättet gör att mottagarna ofta får det de efterfrågar samtidigt som allting går direkt från givare till mottagare. Den som vill bidra får en bekräftelse på att gåvorna nått fram.

En familj som varit mottagare måste vänta minst sex månader för att ansöka nästa gång.

Utöver det löpande hjälparbetet driver Prosit också olika kampanjer eller tillfälliga insamlingar till särskilda ändamål. Den mest tongivande är “Mat på julbordet” där också många företag väljer att bidra med gåvor i juletid. Läs mer om just den kampanjen här.

Prosit har ingen bindning till politiska partier eller religiös åskådning och har heller ingen generell koppling till näringslivet och andra organisationer. Däremot tar vi emot gåvor från företag. 

Har du frågor eller vill veta mer? Kontakta oss på kontakt@natverketprosit.se

Nätverket Prosit gör skillnad

Sedan starten 2011 har Nätverket Prosit gjort skillnad för många barn och ungdomar. Det har handlat om allt från mat, kläder, cyklar och barnvagnar till mediciner, glasögon, födelsedagspresenter och fritidsaktiviteter. En del förfrågningar har också gällt möjlighet att följa med på skolresor och utflykter. Nätverkarna kan glädjande nog klara av de allra flesta önskemål helt eller delvis.

Barn och vuxna som går på en strand.

Förutom att lösa förfrågningar från enskilda familjer så tar Prosit även emot förfrågningar gällande grupper av barn och ungdomar från förmedlarna. Flera skollovsaktiviteter har genomförts och vid några tillfällen har en grupp barn och deras ensamstående mammor fått åka på heldagsutflykt till Lyckegården i Tåstarp.

Ett antal år har Prosit arrangerat gratis fotbollsskola i samarbete med Svenska Kyrkan, Stattena IF och Jonsters Charity.

Sedan 2013 driver Prosit kampanjen ”Mat på julbordet”.

Åsa, som har varit samordnare i Prosit i flera år, berättar om vad som hände när hon nyligen fick hand om ett ärende som gjorde djupt intryck på henne.

”En måndag hörde en diakon av sig och berättade om en akut situation för tre barn, alla under tio år, och deras mamma. Mamman hade nyligen flytt från en mycket våldsam man, tvingats säga upp sig och hittat en lägenhet i en annan kommun där hon och barnen kunde bo. Nytt jobb var på gång men nu var mamman helt förtvivlad. Hon hade inte de 10 000 kronor som behövdes och hyresvärden visade ingen förståelse. På onsdag skulle de bli vräkta. Bara 48 timmar senare alltså.

Åsa pratade med diakonen, som är Prosits förmedlare, och berättade att hon aldrig tidigare hade varit med om en så stor insamling på så kort tid. Men kanske kunde det bli några tusenlappar totalt så att hyresvärden kunde få en del så länge. På kvällen, vid sjutiden, gick förfrågan ut till Prosits nätverkare på mejllistan och på facebooksidan.

Det som sedan hände är helt fantastiskt, Åsa säger att det var chockartat fint: ”Det började genast trilla in pengar. Det var människor som skänkte en hundralapp, 30 kronor, 50 kronor, 200 kronor, ytterligare en hundralapp och Rotary som bidrog med en tusenlapp. I en strid ström höll det på såhär. Två timmar satt jag fortfarande kvar framför datorn och då var jag tårögd.

En timme senare insåg jag att det här skulle gå. Totalt 53 givare hade tillsammans gett familjen möjlighet att betala räkningen. Jag bestämde mig för att avsluta ärendet när vi kom upp i den summan och det kändes så gott! Tisdag morgon kunde jag ringa till förmedlaren och meddela att jag nu skulle betala hela summan direkt till hyresvärden. Det var verkligen helt fantastiskt! Mamman som inte sovit en blund den natten, kunde nu slappna av helt.”

Tillsammans gör vi skillnad! Mamman har nu fått nytt jobb och räknar med att kunna klara alla kostnader själv framöver. 

Så började Prosit

Nätverket Prosit föddes ur en önskan om att göra skillnad i andra människors liv. En tanke om att sluta prata och börja agera. Att inte krångla till det.

Julen 2010 beslöt vännerna Pia-Lotta Bylund, Saera Khan och Jörgen Wahlström att erbjuda gästerna på en glöggfest att ge ett bidrag till familjer med begränsade möjligheter att fira jul.

Glöggfesten slutade med att 5000 kronor fördelades mellan tre familjer som annars inte hade kunnat fira jul.

Pojke som klättrar.

Det som blev tydligt under insamlingen var att det i vännernas privata nätverk fanns många människor med en önskan om att göra något för någon annan. Och att det i samma stad också fanns många människor i behov av stöd och hjälp.

Framgången väckte många tankar. Tänk om man, med hjälp av professionella personer, kunde skapa kontakt mellan människor i behov av stöd och människor som vill hjälpa till? Tänk om man på ett enkelt sätt kunde mobilisera den vilja att göra skillnad som finns bland vänner och bekanta? Tänk om man kunde skapa förutsättningar för möten för personer som annars aldrig hade träffats? 

Våren 2011 bildade Pia-Lotta, Saera och Jörgen Nätverket Prosit. Vänner och bekanta blev tillfrågade om de ville vara nätverkare och finnas på Prosits maillista.

Personer som arbetar professionellt med människor i behov av stöd tillfrågades om de ville vara förmedlare och informera om nätverket. 

Prosit tog emot förfrågningarna och förmedlade dem vidare. 2011 fick Prosit in 20 förfrågningar varav 19 kunde lösas helt eller delvis. Detta blev en bekräftelse på att nätverkstanken verkligen fungerade och arbetet fortsatte. 2013 blev Prosit ideell förening och lyckades samma år göra skillnad för runt 55 familjer.

Prosit är latin för ”må det gagna”. Och idag vet vi att det gör just det. Under årens lopp har hundratals familjer fått hjälp med precis det de har behövt. Och så fortsätter det. År efter år.